Medewerker van Eurosonic verduistert € 300.000 bij goksites

Home » Medewerker van Eurosonic verduistert € 300.000 bij goksites

Een ex-werknemer van Eurosonic Noorderslag heeft een taakstraf van 240 uur opgelegd gekregen en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden vanwege het stelen van € 335.000 om mee te gokken. Het muziekevenement Eurosonic Noorderslag wordt elk jaar in januari georganiseerd in de stad Groningen. De voormalig financieel medewerker van de stichting, een 33-jarige man werkzaam als junior controller, had tussen november 2019 en juli 2021 meer dan € 300.000 gestolen van de stichting. De bank kreeg argwaan van enkele transacties en nam contact op met de festivaldirectie, die vervolgens de junior controller confronteerde. Hij gaf zijn fout onmiddellijk toe en verklaarde te kampen met een zware gokverslaving.

De junior controller had toestemming om transacties te doen tot een bedrag van € 1.000. Hij sluisde meerdere keren kleinere bedragen over naar goksites en boekte ook geld over naar zijn eigen rekening. Hij deed ook alsof hij fictieve klanten terugbetaalde nadat het evenement in de coronaperiode werd aangepast naar een online evenement.

De rechtbank in Groningen heeft bepaald dat de man € 335.000 moet terugbetalen aan de stichting. De man heeft zijn fout erkend en verklaarde dat hij te kampen had met een zware gokverslaving. De stichting van Eurosonic krijgt het geld terug via een schadevergoedingsregeling, waarna het geld verhaald zal worden op de voormalig medewerker. Inmiddels heeft de voormalig medewerker therapie gevolgd en beweert hij gestopt te zijn met gokken. In 2022 werd al beslag gelegd op een deel van zijn salaris bij zijn nieuwe werkgever, maar dit kon niet meer toen zijn nieuwe werkgever zijn contract niet verlengde.